«

»

Print this Post

A Google elleni döntés jelentős hatással lehet az internetes adatkezelés gyakorlatára

Az Európai Bíróság egy spanyolországi ügyben hozott döntése nagy hatással lehet a keresőszolgáltatások adatkezelési gyakorlatára az Európai Unióban. Az ügy egy spanyol állampolgár keresetére indult. A Google-ben a nevéhez kapcsolódóan listázott találatok között szerepelt egy hír, amely a férfi egy 1998-as, társadalombiztosítási tartozásáról és az azzal kapcsolatos ingatlan-árverésről szólt. A férfi 2010-ben panaszt tett a Google és a cikket publikáló spanyol lap, a La Vanguardia ellen. A döntés négy év múlva, május 13-án született meg, mely szerint a panasznak a lap tekintetében nincs, a Google esetében viszont van helye. Az egész Európai Unióban kötelező érvényű bírósági döntés a jövőben megváltoztathatja az internetes adatkezelés gyakorlatát.

A döntés értelmében a Google mint a keresőmotor üzemeltetője a személyes adatok vonatkozásában adatkezelőnek minősül. Bár a Google érvelése szerint a Google Search a személyes adatok kezelését nem a tagállami szervezet tevékenységeinek keretében végzi, ennek ellenére a Bíróság megállapította, hogy az adatvédelmi irányelv rendelkezései alkalmazandóak rá, mégpedig olyan érveléssel, amely Magyarország tekintetében is releváns, mivel a Google Inc. Magyarországon is működtet leányvállalatot. (A Bíróság ugyanis megállapította, hogy “a személyes adatok kezelését e rendelkezés értelmében a tagállam területén az adatkezelő egy szervezete tevékenységeinek keretében végzik, ha a keresőmotor működtetője az egyik tagállamban olyan irodát nyit vagy leányvállalatot hoz létre a keresőmotor által kínált reklámhelyek értékesítésére és reklámozására, amelynek tevékenysége az adott állam lakosai felé irányul”.)

A Bíróság megállapította továbbá, hogy a keresőmotor működtetője köteles arra, hogy egy személy nevére való keresés nyomán megjelenő találati listáról törölje a harmadik fél által közétett, e személlyel kapcsolatos információkat tartalmazó, weboldalakra mutató linkeket. Ez a kötelezettség abban az esetben is fennállhat, ha ezt a nevet vagy az ilyen információkat korábban vagy egyidejűleg nem törölték ezekről a weboldalakról, mégpedig adott esetben akkor is, ha önmagában az említett oldalakon történő közzététel jogszerű.

A döntés tehát nehéz helyzetbe hozhatja a Google-t, a Yahoo-t és a többi, Európában bejegyzett irodával rendelkező, online keresőmotort üzemeltető szolgáltatót, hiszen mostantól minden egyes, a cégekhez érkező személyes adatok törlésére vonatkozó bejelentés esetén vizsgálniuk kell, hogy a bejelentés megalapozott-e. A vizsgálatnak arra kell kiterjednie, hogy vajon a tárolás megszüntetéséhez (az internet „felejtéséhez”) való jogra is kiterjedő személyes adatok védelme, valamint a magánélet tiszteletben tartásához fűződő alapvető jogok nagyobb súllyal esnek-e számításba, mint a keresőmotor működtetőjének jogos érdekei, illetve mint az információszabadsághoz fűződő általános érdek.

A Bíróság tehát kifejezetten alkalmazta az európai adatvédelmi reformban megjelenő egyik legvitatottabb jogot, az ún. „felejtéshez való jogot” (right to be forgotten), amely tulajdonképpen az adatok törléséhez való jogot jelenti. Ez jelentős kötelezettségeket róhat az adatkezelőkre, és az internet használatára is jelentős kihatással lehet a jövőben.

Összegezve tehát az Európai Bíróság döntését:

  • A személyes információk keresőmotor általi indexelése és listázása személyes adatok kezelésének minősül
  • A Google személyes információk adatkezelője
  • Akkor is a spanyol adatvédelmi jogot kell alkalmazni, ha az indexelés az USA-ban történik
  • A Google-nek akkor is el kell távolítania a személyes adatokat tartalmazó weboldalakra hivatkozó linkeket, ha a weboldalak törvényesen tárolják ezeket az adatokat
  • Törekedni kell a keresőmotort használó felhasználók jogos érdekei és az egyének személyiségi jogai közötti megfelelő egyensúly fenntartására.
  • A Bíróság elismeri a „felejtéshez való jogot”

Permanent link to this article: https://advocatus.dlapiper.hu/?p=1421

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *